Cultureel erfgoed is een onmisbaar onderdeel van de samenleving en speelt een belangrijke rol bij het vormgeven van waarden en het creëren van een verhaal over de geschiedenis en het heden van een samenleving. Musea zijn vaak plekken voor het uitspelen van dominante sociale relaties, die bepaalde machtsstructuren vertegenwoordigen. Als mensen een Nederlands museum bezoeken, krijgen ze dus vaak een eenzijdig beeld te zien als het gaat om gekleurde mensen of de Nederlandse koloniale geschiedenis. Veel Nederlandse musea proberen daar nu actief verandering in te brengen.
Inclusive Interactive Heritage is de plek voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe Virtual Reality- en Conversational AI-technologieën die in dit opzicht een positieve verandering teweeg kunnen brengen, bijvoorbeeld door polyvocale perspectieven op de kunstwerken te bieden, innovatieve manieren van interactie met de kunstwerken te verkennen en uiteindelijk hun bereik uit te breiden naar diverse gemeenschappen.
Het onderzoek maakt deel uit van de VU-UT coalitie over Slimme samenlevingen creëren.
UTwente - Shenghui Wang, Carolien Rieffe (ook Universiteit Leiden), Delaram Javdani, Robby van Delden, Dirk Heylen, Joris Weijdom
Vrije Universiteit, Amsterdam - Stephan Schlobach, Victor de Boer, Tilo Hartmann, Maurice Crul, Ismintha Waldring
Remy Jungerman - Museum het Rembrandthuis - Nationaal Archief - Musea Bekennen Kleur
In 2014 ging Carolien in op de vraag of je als academicus neutraal moet blijven of een standpunt moet innemen